Home
Activiteiten_rood
Bestuur_rood
Clubblad_rood
Historie_rood
Lid_rood
Nieuws_rood
 
 
Pijl_rood
 
IMg_2279_1

 

Nova Film en Video
www.eckkies.nl
Cinefleurfestival
2019
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Nieuws

Regionale NH’63 rondreisjury op bezoek bij Videoclub Aalsmeer

 Nominatie voor de film: Abel Blom, van architect tot molenaar.

Aalsmeerse filmers Henk Westerhof en Jan Ran behaalden met hun documentaire film: “Abel Blom, van architect tot molenaar” een nominatie voor het regionale filmfestival van Noord Holland.
Deze film, deels opgenomen bij Korenmolen De Leeuw in Aalsmeer, behaalde voldoende punten om 28 april tijdens het Noord Hollands filmfestival voor amateurfilmers mee te doen om de prijzen. Mogelijk ligt zelfs een nominatie voor het Landelijk NOVA filmfestival in het verschiet.

Een unieke groep goed opgeleide juryleden, als enige binnen Nederland actief bezoekt jaarlijks op verzoek alle videoclubs in Noord Holland, op zoek naar door amateurs gemaakte films die geschikt zijn voor vertoning op het jaarlijkse filmfestival.
Juryvoorzitter Kees Tervoort: “de strekking van deze film is kort maar krachtig: “Passie”.We leren Abel Blom kennen als een man die zijn dromen waarmaakt. Zijn verhaal om te kiezen voor het architectenvak en het vak van molenaar komt mooi tot uitdrukking. Hij vertelt het verhaal met passie van A tot Z.  Alle waardering voor de vormgeving van de film en de casting van de hoofdpersoon. Daar waar in veel documentaires de keuze wordt gemaakt om het verhaal te ondersteunen met een voice over, is hier gekozen voor een hoofdpersoon die zelf zijn verhaal vertelt. En hoe, de man is een plezierige verteller, en dat is een groot compliment. En het is ook nog goed in beeld gebracht”
.

Videomontage met de computer (Magix)

Er komen twee avonden waarin we uit de doeken doen hoe het werken met Magix gaat en wat de diverse mogelijkheden zijn.
De avonden hebben een cursus-achtig karakter. We werken met de nieuwste versie van Magix, waarbij het programma op het scherm wordt geprojecteerd.

De avonden worden gehouden op maandag 6 november en 22 januari.

Deze avonden zijn zowel bedoeld voor onze leden, als voor belangstellenden van buitenaf. 
Ook mensen die eerder een videocursus volgden en het onderdeel Videomontage nog eens willen herhalen zijn uiteraard van harte welkom.
(Overigens zijn er voor niet-leden bescheiden kosten aan verbonden, o.a. vanwege de kosten van extra zaalhuur en materialen).

Niet leden vragen we zich even op te geven bij onze secretaris: susangriekspoor@xs4all.nl

Met vriendelijke groet,

Henk Westerhof


Filmen op de vierkante meter

Tijdens een van de clubavonden werd ’t Anker aan de Oosteinderweg door leden van de videoclub Aalsmeer gedeeltelijk omgebouwd tot filmstudio. Meters kabels, filmlampen, microfoons en videocamera’s  werden in stelling gebracht om voor het opdrachtfestival van de Federatie van Audiovisuele filmamateurs in Noord Holland opnamen te maken voor twee zestig secondenfilms.
Voor de eerste film op het thema “Anno nu” werd een scenario geschreven naar een column van tv journaliste Sandra Schuurhof. De uit Aalsmeer afkomstige actrices Thea van Zwieten en Diede Daalman vertolkten de rol van moeder en dochter in een verhalende dialoog waarvan de strekking een vette knipoog geeft naar het gebruik van internet.
Het werd een drukke werkavond voor de leden van de videoclub. De taken waren verdeeld. Van man met de klap tot geluidhengelaar en cameraman. Iedereen had z’n taak gekregen van regisseur Gerard van Schie, tevens voorzitter van deze club enthousiaste filmers. Net als bij de professionals werden er bloopers gescoord en scènes moesten meerdere keren worden over gedaan omdat het geluid ernstig werd gestoord door laag overkomende vliegtuigen richting het naburige Schiphol.

Voor de tweede film met het thema “Jaloezie” werden alle registers opengetrokken. Lia van Zwieten en John van der Weerdt speelden alsof ze het ruziemaken hadden uitgevonden. Je zou er ook nijdig van worden als je denkt lekker met je vriend een avondje uit te gaan en een voor jou onbekende dame is wel erg close aan het flirten met je vriend. Wie geeft er hier dan uitleg, of vlieg je er zelf op af?
De scènes werden professioneel in opvolgende takes genoteerd. Tijdens de nabewerking in de montage een goed hulpmiddel om de goedgekeurde opnamen te kunnen opzoeken. Er werden foto’s gemaakt in en rond de set, en met extra camera’s maakten andere clubleden opnamen die voor de making of gebruikt zullen gaan worden.
“Filmers zijn over het algemeen individualisten. Bij de professionals heeft iedereen zijn specialiteit vanuit zijn opleiding. Bij filmamateurs werkt dat niet zo. Zij zijn soms camera en geluidsman tegelijk en ook niet te beroerd om met lampen en kabels te lopen slepen. Het met elkaar werken aan dergelijke projecten is de slagroom op de taart.” aldus de voorzitter.
Het Noord Hollandse opdrachtfestival wordt onder auspiciën van NH’63 en de landelijke federatie voor filmamateurs NOVA gehouden op zondag 28 november in de grote zaal van Partycentrum “La Brëche” in Wormerveer.
De film “Rechtvaardige onder de volkeren” van Gerard van Schie
heeft op het NH’63 Regio Filmgala Noord Holland de eerste prijs in de
categorie Informatieve films ontvangen.
Tevens heeft de film een nominatie gekregen om te mogen draaien tijdens het jaarlijkse Nationale NOVA filmgala in het Scheldetheater
in Terneuzen op 6 en 7 november.

Samenvatting van het juryrapport;

Verhaalstructuur

In de film beschrijft Josina Tillemans haar ervaringen met Joodse onderduikers in de oorlog. Zij zag het als haar plicht om deze mensen te helpen
In de introductie zien we hoe het paar Tillemans elkaar ontmoet. Dan volgt de oorlog. Beelden van het interview met mw. Tillemans waarin
ze vertelt over de Joodse mensen die bij hen ondergedoken zaten, worden doorsneden met historische fragmenten en becommentarieerd
door een voice over. Deze plaatst de gebeurtenissen in een juist historisch perspectief.
Het verhaal wordt zeer objectief gebracht, waarbij zowel de slechte als de goede momenten worden belicht, bijvoorbeeld: Er zijn ook goede
Duitsers geweest.
Mevrouw is op leeftijd en vertelt af en toe wat onduidelijk waardoor we de lijn soms kwijtraken. De interviewmethode doet recht aan Josina, vooral
Als zij geëmotioneerd raakt.

Filmische vormgeving.
Er is met twee camera’s opgenomen. In de montage wordt onnodig vaak gewisseld van beeldkader waardoor soms een onrustig beeld ontstaat.
Beeldmateriaal uit het huis en de schuilplaats wordt gemist.
Er is regelmatig sprake van twee informatiestromen, bijvoorbeeld gesproken tekst en daaroverheen een titel of krantenbericht. Het archiefmateriaal filmgala
is nuttig toegepast.

Samenvatting
Een film die ondanks enkele filmische tekortkomingen, toch meeslepend is. Een document over Nederlanders die zich, met gevaar voor eigen leven,
hebben ingezet voor onderduikers en hiervoor een Israëlische onderscheiding hebben gekregen.

Aan de film heeft Ronald van Eijk meegewerkt met camera, belichting en geluid. Voor het interview tekende Sandra van Duin.